Автори: Карло Мартушчели и Хане Кокелаере, politico.eu Следвайте Гласове в ТелеграмПоне 215 млн.

...
Автори: Карло Мартушчели и Хане Кокелаере, politico.eu Следвайте Гласове в ТелеграмПоне 215 млн.
Коментари Харесай

Политико: Държавите от ЕС изхвърлят на боклука ваксини срещу Ковид-19 за 4 млрд. евро

Автори: Карло Мартушчели и Хане Кокелаере, politico.eu Следвайте " Гласове " в Телеграм

Поне 215 млн. дози Ковид-19 ваксини, купени от страните от Евросъюза в разгара на пандемията, са изхвърлени от този момент. Стойността им е 4 милиарда евро и тази оценка сигурно е занижена, сочи разбор на " Политико ".

След одобряването на първите ваксини против ковид в края на 2020 година страните от Европейски Съюз групово поръчаха 1,5 милиарда дози (над три на човек в ЕС). Много от тях към този момент са изхвърлени.

Изчисления, основани на налични данни, демонстрират, че страни от Европейски Съюз са бракували приблизително по 0,7 дози на глава от популацията. Първа в тази ранглиста е Естония с над 1 доза на гражданин, следвана от Германия, която е изхвърлила максимален брой дози ваксини – 83 млн., написа издаваното в Брюксел " Политико ", което ползва данни за 19 страни членки на Европейски Съюз.

Не е елементарно да се откри какъв брой ваксини са били изхвърлени. Правителствата, в това число втората по население страна в Европейски Съюз - Франция, не желаят да разкриват мащабите.

Изчисленията на " Политико " се основават на данни от 19 европейски страни - 15 от тях предоставsj директни данни, а в четири обемите са обявени в локалните медии. Някои данни са от този месец, а най-старите са от декември 2022 година

Изминалото време значи, че получените от нас числа са консервативни, като действителният брой на изхвърлените ваксини евентуално е доста по-висок.

Германия, да вземем за пример, даде на " Политико " своите данни за отпадъците през юни. По това време в складовете ѝ са се намирали още 120 милиона ваксини. Оттогава производителите на ваксини са въвели и по-нови версии, които са приспособени към най-новите разновидности на ковид, което прави изостаналите ваксини ненужни и подлежащи на изхвърляне.

" Политико "  оценява цената на 215-те милиона изхвърлени ваксини на повече от 4 милиарда евро въз основа на цените на имунизациите, обявени в медиите (те не са оповестени официално). За страните, които оповестяват единствено общия брой унищожени ваксини, без да го разрушават по типове ваксини, " Политико " употребява среднопретеглена цена от 19,39 евро, изчислена от данните, предоставени от страните, които са дали разбивка.

Тази цифра още веднъж е съвсем несъмнено минимална. Но даже 4 милиарда евро са забележителна сума, равна на огромен инфраструктурен план или на годишните разноски за опазване на здравето на Хърватия.

Голяма част от въпросните ваксини са закупени в разгара на пандемията през 2021 година, когато Европейски Съюз, Съединени американски щати и Обединеното кралство се борят да обезпечат стеснен брой дози. Именно в това трескаво време Европейски Съюз подписа единствения си максимален контракт за закупуване на 1,1 милиарда дози от Pfizer и BioNTech.

Лесно е да се не помни какъв брой несигурни бяха нещата през 2021 година, а договорката с Европейски Съюз беше възхвалявана по това време. Но както размерът, по този начин и моментът на подписване на съглашението се оказаха проблематични. Държавите бяха принудени да купуват дози даже когато пандемията отшумя, а напъните за даряване на непотребните инжекции на трети страни бяха осуетени от намаляващото търсене и логистичните проблеми.

Последиците са освен финансови. Въпросите за метода на договаряне на огромния контракт с Pfizer преследват ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен, откогато New York Times заяви, че ръководителят на Европейски Съюз е разменял известия с основния изпълнителен шеф на Pfizer при подготовката на договорката.

Договорът към този момент беше предоговорен от Европейската комисия под натиска на страните от Европейски Съюз, които страдат от пренасищане с ваксини. Полша и Унгария стопираха да одобряват ваксини и са съдени от Pfizer за неплащане. В Румъния прокурорите желаят да смъкват имунитета на някогашния министър-председател и двама някогашни министри на опазването на здравето, като настояват, че несъразмерните покупки на ваксини са предизвикали вреди на страната в размер за над 1 милиарда евро.

Междувременно имунизациите ще продължат да се слагат, защото преразгледаният контракт с Pfizer задължава европейските страни да купуват ваксини най-малко до 2027 година

Инфо: politico.eu

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР